reklama

Quinoa nie je obilnina

Quinoa snáď nikomu netreba predstavovať. Táto plodina sa stala súčasťou jedálnička nejedného človeka, ktorý sa rozhodol zdravo stravovať. Čo však o quinoa vieme? Prečo je taká populárna? Ako ju môžeme využiť v kuchyni?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Quinoa je už pomerne známa plodina aj u nás. Nájdeme ju v každom zdravom obchodíku. Tak ako mnoho iných potravín, aj quinoa pochádza z južnej Ameriky. Pestuje sa prevažne v Peru a Bolívii, odkiaľ sa exportuje do celého sveta.

Chenopodium quinoa
Chenopodium quinoa (zdroj: wikipedia)

Quinoa je andská plodina, ktorá pochádza z oblasti jazera Titicaca v Peru a Bolívii. Názov plodiny pochádza z kečuánskeho slova “Kinwa”, ktoré bolo odvodené do španielčiny. Ide o takzvanú pseudoobilninu, teda rastlinu, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Je príbuznou červenej repy, špenátu a láskavca. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok ako základné aminokyseliny, kalcium, fosfor, železo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Quinoa je jedlá celá, vrátane listov a stonky, avšak najznámejšie a najobľúbenejšie sú práve semená. Listy rastliny chutia podobne ako špenát alebo listy repy. Už za čias Inkov existovalo niekoľko druhov. Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie patria biele, vzácnejší je červený druh, ale môžeme nájsť aj semená quinoa zafarbené do oranžova, ružova, fialova, hneda, dokonca sú aj čiernej farby. Aj u nás v niektorých obchodoch so zdravou výživou môžeme nájsť viacero druhov quinoa. Najčastejšie sa stretneme s bielou (alebo zlatou), červenou a čiernou quinoa, niektorí výrobcovia robia aj zmesy týchto farieb.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Quinoa semená v rôznych farbách
Quinoa semená v rôznych farbách (zdroj: flickr.com (Alpha))

Z pohľadu pestovateľov nie je medzi farebnými quinoa semienkami rozdiel. Obsahujú rovnaký podiel nutričných látok, líšia sa iba farbou. Z pohľadu konzumentov sú veľmi jemné rozdiely medzi farebnými quinoa. Biela quinoa je najjemnejšia a vyžaduje si najmenej času varenia (cca 10-15 minút), pričom červená a čierna quinoa potrebujú asi o 5 minút viac času a sú trošku “chrumkavejšie”. V zásade môžeme použiť quinoa podľa toho, aká farba sa nám hodí k jedlu.

Quinoa sa stala populárna hlavne ako potravina pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok a je plnohodnotnou náhradou za iné obilniny, obsahujúce lepok. Samozrejme zanedbateľný nie je ani obsah minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je ľahko stráviteľná, vhodná aj pre dojčatá a deti. Zo všetkých zŕn obsahuje najviac proteínov a zdravých tukov. Rôzne výskumy potvrdili, že konzumácia quinoa pomáha pri potláčaní zápalových ochorení a v boji s obezitou. Zabezpečuje vhodnú stravu pre diabetikov, keďže pomáha regulovať obsah cukru v krvi a znižovať cholesterol. Chráni tiež pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Túto rastlinu pestovali už predkolumbovské civilizácie a využívali ju ako nutričnú potravinu. Existujú historické nálezy quinoa v hrobkách Tarapacá, Calama a Arica v Chile, ako aj v rôznych regiónoch Peru, že tomu tak bolo už niekedy medzi 3000 až 5000 rokmi pred našim letopočtom. Pre civilizáciu Inkov tvorila základ stravy. Quinoa je nenáročná plodina, ktorá dokáže prežiť v akýchkoľvek klimatických podmienkach. Vďaka tomu ľuďom pomáhala prežiť aj v časoch najväčšieho nedostatku potravín. 

Tak ako chia semená pre Aztékov, quinoa pre Inkov tiež znamenala veľa, bola súčasťou náboženských a slávnostných rituálov a celej inkskej kultúry. A to bol dôvod, prečo rastlina quinoa v 16. storočí skoro zmizla z povrchu zemského. Španielsky dobyvateľ Francisco Pizarro zničil quinoa polia, aby oslabil inkské obrady a celú kultúru. Našťastie quinoa divo rastúca vo vyšších polohách prežila a vďaka tomu došlo v sedemdesiatych rokoch minulého storočia k znovuobjaveniu matky zŕn.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Francisco Pizarro
Francisco Pizarro (zdroj: wikipedia)

V USA sa quinoa stala taká populárna, že Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo rok 2013 za Medzinárodný rok Quinoa ako uznanie pre andských obyvateľov, ktorí ju zachovávali ako potravu pre súčasné a budúce generácie.

Najväčším producentom quinoa je v súčasnosti štát Peru, ktorý vyváža do USA niekoľko desiatok tisíc ton semien ročne. Zber začína na konci marca, keď farmári zbierajú prvé rastliny, ktoré hrajú hlavnú úlohu v dvojdňovom Festivale úrody, kde sa zídu predstavitelia zo zhruba štyroch tisíc rodinných fariem. Už iba táto veľkolepá oslava je dôkazom jedinečnosti quinoa.

Od roku 2000 sa predaj quinoa zvýšil sedemkrát. Výnimočné nutričné vlastnosti dokonca viedli NASA k tomu, aby ju zaradili ako stravu pre kozmonautov. Vláda bolivijského prezidenta Eva Moralesa určila quinoa ako strategický potravinový zdroj a podporuje jej domácu spotrebu. Samotný prezident Morales povedal, že quinoa je ako ryža hôr.

V roku 1983 stálo 27 kilogramov quinoa (= 1 bushel – hmotnostná jednotka pre suché obilie) asi 3 doláre a bola známa ako indiánske jedlo. Dnes sa cena pohybuje okolo 100 dolárov za bushel (3 až 8 tisíc dolárov za tonu). Vplyv na rozmach mohla mať aj návšteva španielskeho kráľa Juana Carlosa v Bolívii v roku 1987, kedy zaradil quinoa do svojej diéty. Takto si získala pozornosť celého sveta.

Úroda sa bežne zbiera ručne, zriedkavo strojmi, kvôli rozdielom v dozrievaní jednotlivých odrôd a môže dosiahnuť 3 až 5 ton semien na hektár. Po zbere sa rastliny nechajú usušiť, až kým nedosiahnu vlhkosť pod 10%. Potom sa semená oddelia mlátením. Pred uskladnením sa ešte musia vysušiť, aby sa zabránilo klíčeniu.

Matka zŕn. Takto prezývajú plodinu quinoa, ktorá živila a posilňovala Inkov. Plodinu, ktorá je bohatým zdrojom živín. V posledných rokoch popularita tejto plodiny rastie. Konečne aj západný svet prišiel na to, čo v Peru a Bolívii vedeli už starí Inkovia, že quinoa je zdroj. Zdroj energie a živín.

Matka zŕn – The mother grain – to je názov dokumentárneho filmu z produkcie Bear Witness Pictures, ktorý rozpráva príbeh tohto starodávneho zdroja potravy. Dvojica filmárov Michael Wilcox a Stefan Jeremiah podnikla cestu do Bolívie, aby našli príbehy a objavili starodávne obilie v novom svetle. Filmári sa inšpirovali jednoduchou otázkou. Prečo bol celý rok 2013 venovaný takej nenápadnej plodine?

Dokument dáva odpovede na túto otázku. Týchto odpovedí je hneď niekoľko. Quinoa tvorila neoddeliteľnú súčasť inkskej kultúry. Pre Inkov to bola posvätná plodina a už stáročia tvorí súčasť stravy pôvodných obyvateľov Peru a Bolívie. V čom je quiona taká výnimočná? V prvom rade preto, že dokáže rásť v podmienkach, kde iné plodiny a rastliny nedokážu prežiť. Prečo sa quinoa stala takou populárnou? Štúdie dokázali, že obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Quinoa je zaujímavá aj z hľadiska ceny jej produkcie, ktorá je nižšia ako napríklad produkcia zemiakov alebo kukurice.

Pred niekoľkými rokmi by ste mohli quinoa v Peru kúpiť naozaj veľmi lacno. Vtedy ešte západný svet netušil, aké bohatstvo sa v nej ukrýva. Inkovia a ich potomkovia, dnešní obyvatelia Peru a Bolívie, to však vedeli už dávno. Dnes je situácia iná. Dnes už quinoa nekúpite tak lacno ani v Peru. Nie preto, že by jej nebolo dostatok alebo že by sa zvýšili náklady na produkciu. Jednoducho quinoa je dnes “v kurze”. Už to nie iba nejaká plodina, už je svetová. Tento fakt samozrejme podnikaví producenti využili a cena rýchlo stúpla smerom nahor. Na to asi najviac doplatili miestni a chudobní obyvatelia, pre ktorých quinoa roky predstavovala dostupný, lacný a nesmierne výživný zdroj potravy.

Film má aj svoju facebook stránku: https://www.facebook.com/TheMotherGrain

Fakty o quinoa:

Kompletný zdroj bielkovín, ako jedna z mála plodín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Obsahuje málo kalórií a sacharidov. Neobsahuje lepok, je bohatá na vlákninu a škrob, ktoré sú ideálne pre trávenie. Obsahuje 2x viac vlákniny, ako ovsené vločky. Je zdrojom horčíka, ktorý je prospešný pre kardiovaskulárny systém a uvoľňovanie ciev. NASA ju zaradila medzi stravu astronautov pri ich pobyte vo vesmíre. Pomáha pri migrénach. Obsahuje vysoké množstvo stopových prvkov, ktoré sú dôležité pri raste svalovej hmoty. Vďaka obsahu draslíka pomáha prečerpávať tekutiny z krvného obehu do svalov a predchádzať tak kŕčom po cvičení.

Blahodarné účinky na zdravie:

Detoxikuje telo od škodlivín, podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo, pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva, znižuje cholesterol, prevencia kardiovaskulárnych ochorení, podporuje tvorbu kostného tkaniva, eliminuje migrény, podporuje tvorbu svalovej hmoty, postupne uvoľňuje energiu.

Ako konzumovať quinoa?

Quinoa je najprv potrebné namočiť do vody, aby sa odstránili saponíny, ktoré obsahuje obal semienok. Nimi sa rastlina chráni pred nájazdmi vtáčich jedákov. Quinoa dovážaná a predávaná v EU by už mala byť saponínov zbavená, ale nie je na škodu, ak ju aj tak pred spracovaním namočíte. Saponíny môžu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a vracanie. Ich prítomnosť sa prejaví tak, že po namočení do vody začne peniť ako mydlo.

Varenie quinoa je veľmi jednoduché. Používa sa systém 2:1 (dva diely vody, mlieka, akejkoľvek tekutiny a 1 diel quinoa). Varíme približne 15 minút. Ako zistíme, že je quinoa uvarená? Klíčky sa oddelia od semien.

Pokiaľ chceme quinoa použiť ako prílohu alebo do šalátu, netreba zabudnúť scediť vodu. Aby sa ešte dobre vysušila, môžeme ju znovu vložiť do teplého hrnca na 15 minút.

Quinoa sa môže použiť rovnakým spôsobom ako iné obilniny. Vynikajúca je napríklad polievka z quinoa alebo quinoa kaša. Varí sa rovnako ako ryža. Nasladko, naslano, do omáčok, polievok, dokonca ako nápoj, všade je možné quinoa využiť.

Quinoa palacinky, quinoa muffiny, quinoa kaša, quinoa polievka, quinoa chlieb, quinoa tortilly, quinoa sušienky, quinoa tyčinky, quinoa puding, rôzne druhy šalátov s quinoa, quinoa smoothies.

Jan Milata

Jan Milata

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Slovák, ktorý si zamiloval ďalekú a veľmi rôznorodú krajinu, plnú histórie, tajomstiev, tradícií a milých ľudí - Peru. Zamiloval sa nielen do krajiny, ale aj do Peruánky, s ktorou má jedného syna. Zoznam autorových rubrík:  JedloCestovanieSúkromnéNezaradenéMotivácia

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu