Čínsky vplyv na peruánsku kuchyňu

Autor: Jan Milata | 21.12.2015 o 21:09 | Karma článku: 2,71 | Prečítané:  528x

Arroz chaufa patrí medzi tradičné jedlá, ktoré Peruánci konzumujú veľa a často. Dá sa povedať, že ide o národné jedlo aj napriek tomu, že ide o spojenie peruánsko – čínskej kuchyne. 

Čínski prisťahovalci, prevažne z provincie Guangdong, ktorí v polovici 19. storočia boli využívaní ako lacná pracovná sila na prácu na plantážach, sa postupne sťahovali do miest, kde žili a pracovali v malých reštauráciách. Tu začalo dochádzať k miešaniu čínskych a peruánskych kreolských potravín, ingrediencií a chutí a vznikla dnes tak populárna „chifa“ – peruánsko-čínska kuchyňa. Odhaduje sa, že len v hlavnom meste Lima, existuje viac ako 5000 „chifas“ – reštaurácií s peruánsko-čínskou kuchyňou.

Pôvod slova „chifa“ pochádza z kantónčiny a znamená „jesť ryžu“. Podobne je na tom slovo „chaufa“, tiež pochádzajúce z kantónčiny a znamená „pečená ryža“. Prvá čínska reštaurácia bola otvorená okolo roku 1920 v Lime a dostala meno „chifa“. Zo začiatku „chifas“ navštevovali zámožnejší obyvatelia Limy. Boli uchvátení čínskou sladko-kyslou polievkou.

Väčšinu z nich vlastnia a prevádzkujú Číňania tak ako za starých čias, pracujú a žijú tam. Na ulici San Felipe, ktorá je na hranici limských okresov Comas a Carabayllo, je moja obľúbená chifa, ktorú vlastní veľmi milý a pracovitý Číňan. Zvykli sme tam s manželkou často zájsť na jedlo a majiteľ nám vždy s úsmevom a ochotne pripravil naše obľúbené arroz chaufa alebo aeropuerto. Na prípravu jedla sa môžete pozerať, vidíte, čo všetko tam dávajú a ako to pripravujú. Je to úžasné, s akou ľahkosťou nadhadzujú, miešajú, opekajú.

Čínska komunita má v Lime aj svoje mesto. Chinatown, ako ich poznáme z amerických filmov. Nachádza niekoľko blokov od historického centra, blízko centrálneho trhoviska. Barrio Chino alebo čínske mesto v Lime patrí medzi najväčšie v južnej Amerike. Jeho symbolom je čínsky oblúk, ktorý čínska vláda darovala mestu ako symbol priateľstva medzi Čínou a Peru.

Arroz chaufa je vlastne kuracie rizoto. Uvarená a opražená ryža, kuracie mäso, slanina, cibuľa, paprika, zelené fazuľky, cesnak, omeleta z vajíčok, sójová omáčka a mladá lahôdková cibuľka. Ryžu si predvaríme. Mäso nakrájame na malé kúsky a dochutíme soľou, korením a sójovou omáčkou. Cibuľu nakrájame na kocky, papriku na tenké rezančeky, lahôdkovú cibuľku a zelené fazuľky na malé kúsky. Cibuľu, papriku a zelené fazuľky dáme opražiť na oleji. Kuracie mäso tiež opražíme na oleji, na prudkom ohni. V ďalšom hrnci si opražíme ryžu so sójovou omáčkou. Keď to je hotové, všetko spolu zmiešame, pridáme nasekanú lahôdkovú cibuľku, cesnak a natrháme omeletu, pripravenú z vajíčok. Môžeme dozdobiť troškou koriandru. A to je všetko. Už sa do toho iba pustiť a vychutnať si toto jednoduché, ale pritom chutné peruánsko-čínske jedlo.

Druhým jedlom, ktoré som spomenul, je Aeropuerto. V preklade to znamená letisko. Vždy som si myslel, že tento názov je odvodený od veľkosti porcie, ktorú vám naložia. Je ako letisko. Nezvládnuteľné množstvo. Až neskôr som sa dočítal, že pôvod názvu nie je známy, predpokladá sa ale, že jedlo vzniklo v čínskej reštaurácii, ktorá sa nachádzala blízko letiska v štvrti Callao. Aeropuerto je veľmi podobné jedlu Arroz chaufa, akurát sa tam pridajú ešte špagety.

Existuje viacero variácií arroz chaufa, ktoré sa pripravujú v rôznych častiach Peru. Arroz chaufa de pollo, arroz chaufa de carne de res, Combinado de arroz chaufa con tallarín saltado, arroz chaufa de chancho, arroz chaufa aeropuerto, arroz chaufa con pescado a ďalšie. Základ však ostáva pri všetkých druhoch rovnaký.

Prvý recept na arroz chaufa bol uverejnený v časopise Oriental, v roku 1935. Tento časopis vychádza dodnes.

Keď si spomeniem na Arroz chaufa, vždy sa mi vybaví príhoda, ktorá sa stala myslím, že pri prvej alebo druhej návšteve Peru. Bolo to deň pred odletom, keď sme sa celá rodina vybrali na rozlúčkovú večeru do čínskej reštaurácie v čínskom meste. Ja, moja manželka, jej mama, jej brat a jeho deti. Objednali sme si tradične arroz chaufa a aeropuerto. Ako vždy som musel byť výnimka a chcel som k tomu tatarskú omáčku. Pre servírku nezvládnuteľná a nepochopiteľná úloha. Tak som uprostred večere vstal od stola a vybral sa do ulíc hľadať tatarskú omáčku pre moje aeropuerto. Čo myslíte, pochodil som? No veru nie. Až neskôr som si uvedomil, aké to odo mňa bolo netaktné odísť uprostred večere a uspokojiť svoje sebecké túžby. Čo sa aj tak neporadilo, pretože tatarskú omáčku v čínskom meste nenájdete. Našťastie mám dobrú svokru, ktorá to zobrala športovo a vôbec sa nehnevala. Na záver nás ešte čakalo malé dobrodružstvo v taxíku na ceste domov. Podarilo sa nám stopnúť asi najhorší taxík, aký kedy jazdil v uliciach Limy. Auto stará hrča, zhrdzavená karoséria, motor vydával divné zvuky, šofér bradatý, vlasatý s podozrivým výzorom, no ale čo už, bolo neskoro večer, deti unavené, tak sme sa tam nasúkali šiesti ľudia. Navyše som mal pocit bezpečia, keďže manželkin brat David je bývalý mariňák. Keď sa však auto rozbehlo, zistil som, že stiahnuté okná sa nedajú zatvoriť. Zo všetkých strán na nás fúkalo. Mimochodom na takéto prievany vo verejných prostriedkoch si musíte v Peru zvyknúť. Ale v taxíku to už bolo naozaj veľa. Chcel som okamžite vystúpiť, čo však nebolo také ľahké, taxikár niečo vykrikoval, zrejme nás prehováral, aby sme ostali. Šťastie stálo pri nás, okolo práve išla policajná hliadka, ktorá auto ihneď zastavila a „vyslobodila“ nás z tej chodiacej katastrofy.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?