Vedeli ste, že čili je ovocie, navyše návykové?

Autor: Jan Milata | 1.12.2015 o 21:24 | (upravené 1.12.2015 o 22:43) Karma článku: 7,64 | Prečítané:  1849x

Čo vám napadne, keď sa povie ovocie? Jablká, hrušky, pomaranče, jahody? Možno. Ale čo vás určite nenapadne je, že čili. Presne tak. Čili je technicky vzaté druh ovocia. Ale ako je to možné? 

Veď keď si predstavím ovocie, prichádza mi na um sladká chuť alebo kyslá chuť. Ale pikantná? Veru, že nie.

Dokonca aj v supermarketoch ma presviedčajú o tom, že čili nemôže byť ovocie. Kde je zvyčajne uložené? No medzi paprikami, baklažánom, cuketou, cibuľou, jednoducho medzi zeleninou.  Bohužiaľ čili má tú smolu, že patrí medzi ovocie, ktoré vyzerá ako zelenina.

Nechcem vás tu nudiť definíciou zeleniny. Len si povedzme niektoré charakteristické znaky. Čo pokladáme za zeleninu? Časti rastlín ako sú listy, korene (zvyčajne). Zelenina nemá kôstky a semiačka (zvyčajne). Čili nezapadá ani do jedného z týchto znakov. Je to plod rastliny a vnútri sa skrýva plno semiačok. Pikantných ako keby ich práve vypľulo z pekla (zvyčajne). Dokonca existujú čili papričky, ktoré majú podobu bobuliek a rastlinka má krásne fialové kvety.

Nenechajme sa teda zmiasť chuťou čili a ich umiestnením v supermarkete. Čili je ovocie. Fakt, že ich jedávame ako zeleninu, na tom nič nemení.

Existuje viac ako 60 druhov čili papričiek (podľa stránky pepperscale.com), ktoré hodnotíme podľa stupňa pálivosti. To vám je normálna veda. Predstavte si, že existuje takzvaná “Scoville mierka”, ktorá meria pálivosť čili. Udáva sa v SHU. Mierka je postavená na koncentrácii chemickej látky, ktorú čili papričky obsahujú a ktorá spôsobuje ich pálivosť. Volá sa “kapsaicín”, rastlinný alkaloid. U cicavcov vyvoláva dráždenie a pálenie tkanív. Zrejme je to akýsi druh obrany pred “zjedením”.

Stupnica pálivosti dostala meno podľa vedca Wilbura Scoville, ktorý ju vynašiel v roku 1912. Pracuje na princípe riedenia. Extrakt z čili je riedený cukrovou vodou až pokiaľ nie je detekovaná žiadna pálivosť. Preto má napríklad sladká paprika hodnotu 0 SHU na Scoville stupnici. Neobsahuje totiž kapsaicín.

Opakom je čili Naga Jolokia, ktoré sa dostalo do Guinnessovej knihy rekordov ako najpálivejšie čili. Na Scovillovej stupnici má hodnotu 1001304 SHU (milión tisíctristoštyri)! To už je pálivosť hraničiaca so smrťou. Jej extract teda musel byť zriedený 1001304 krát, aby nebola detekovaná žiadna pálivosť. Pre porovnanie, čistý kapsaicín má hodnotu 16000000 SHU.

Prečo teda konzumujeme pikantné čili papričky a to aj napriek tomu, že nás páli jazyk, celé ústa a neskôr aj iná časť tela? Za všetko môže náš mozog. Kapsaicín pôsobí na nervové bunky, ktoré uvoľňujú substanciu P, ktorá spôsobuje, že telo začne vylučovať endorfíny. Tieto pôsobia na naše mozgové bunky rovnako ako ópium. Výsledkom čoho je, že sa cítime dobre.

Môžeme si jedením pikantných čili papričiek nejako uškodiť? Neexistuje žiadna evidencia, že jedenie čili môže uškodiť, či nebodaj spôsobiť vážnejšie komplikácie ako napríklad vredy. Naopak na látku kapsaicín existujú rôzne štúdie. Používa sa ako prísada do krémov, určených na liečbu artritídy alebo pásového oparu. Dokonca sa používa pri redukčných diétach. Okrem toho papričky obsahujú aj vitamíny A, C a minerálne látky ako horčík a železo.

Poďme si teraz povedať niečo viac o konkrétnom druhu čili papričky. Tento druh som vybral z troch dôvodov. Za prvé preto, lebo je to pre nás exotická čili paprička, ktorú donedávna nebolo na Slovensku možné kúpiť. Za druhé, pochádza z krajiny, ktorá je mi veľmi blízka, z Peru. Za tretie, na tejto čili papričke si na vlastné chute môžete vyskúšať, že čili právom patrí medzi ovocie. Má totiž mierne pikantnú, čučoriedkovú príchuť.

Hovorím o Ají Panca, peruánskej čili papričke, na ktorú len tak ľahko nezabudnete. Kombinácia ovocnej, údenej a pre ústa komfortne mierne pikantnej chute. Na už známejj Scovilleho stupnici má pálivosť 1000 – 1500 SHU. Pre porovnanie známejšie Jalapeňo papričky majú pálivosť od 2000 do 8000 SHU.

Peruánci používajú Ají panca naozaj takmer všade. Je druhou najpoužívanejšou papričkou v Peru. Hneď po Ají amarillo. Skočte sa porozprávať do peruánskej reštaurácie v Bratislave, majiteľ aj kuchári sú Peruánci a určite vám radi o Ají panca porozprávajú alebo hneď môžete ochutnať niektorú z peruánskych špecialít.

Ají panca čili vynikne hlavne v polievkách, omáčkach, šalátoch, jedlách z morských živočíchov a v ryži. Netradične sa používa aj na ozdobenie ovocných a zmrzlinových pohárov a to práve kvôli ovocnej svojej ovocnej chuti.

Ají panca sa v Peru, ale aj u nás na Slovensku, predáva v sušenej forme, ako prášok alebo vo forme pasty. V Bratislave ju kúpite v niektorých predajniach, dostupná je aj cez eshop.

Na záver ešte pripájam zopár typických receptov, v ktorých nesmie táto čili paprička chýbať.

  1. Jednoduchá pasta z Ají panca

Na prípravu budeme potrebovať iba 3 ingrediencie. Rastlinný olej, vodu a samozrejme Ají panca. Čili papričku rozkrojíme, odstránime stopku a semiačka. V prípade, ak chceme mať pastu pikantnejšiu, môžeme semiačka alebo ich čas nechať. Opekáme na suchej panvici, pri silnom ohni, niekoľko minút. Potom niekoľkokrát opláchneme horúcou vodou, zmierni to pálivosť. Takto pripravené Ají panca rozmixujeme v mixéry alebo v kuchynskom robote. Pridáme lyžicu oleja a postupne pridávame vodu, aby vznikla hustá pasta. Zmes nakoniec prepasírujeme cez jemné sitko. Zbavíme sa tak zvyškov kože a semienok.

  1. Tekvicová polievka s jablkami a Ají panca

Čas prípravy menej ako hodinka. Ingrediencie pre 4 – 6 porcií.

Ingrediencie:

  • ¾ kila až 1 kg maslovej tekvice
  • 3 poháre vody
  • 3 poháre vývaru (môže byť kurací alebo zeleninový)
  • Soľ
  • 1 polievková lyžica masla (môžete použiť aj Ghee)
  • 1 cbuľa
  • 2 jablká
  • 1 malá lyžička Ají panca prášku (prípadne rozdrvená Ají panca)
  • ½ malej lyžičky oregána
  • 1 malá lyžička octu

Postup prípravy:

Najprv si pripravíme tekvicu. Zbavíme ju šupky a jadierok, nakrájame na kocky. Takto pripravenú tekvicu vložíme do polievkového hrnca, zalejeme približne 6 pohármi vody, pridáme soľ a necháme variť. Po cca 15-20 minútach by mala byť tekvica uvarená. Takto pripravenú tekvicu rozmixujeme, použiť môžeme ponorný alebo klasický mixér. Pyré odložíme na neskôr.

V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a nakrájané jablká. Keď je cibuľa dozlatista opečená, pridáme Ají panca a oregáno. Za stáleho miešania pražíme cca minútu. Potom pridáme pripravené tekvicové pyré a ocot. Privedieme za stáleho miešania do varu.

Hotovo. Na konci ešte môžeme pridať chedar syr, ktorý sa v polievke krásne rozpustí. Podávať môžeme s kukuričnými tortillami.

  1. Avokádovo – grepový šalát s Ají panca zálievkou

Ingrediencie:

  • 2 grepy
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 červená cibuľa
  • 4 čajové lyžičky Ají panca (prášok alebo nadrobno nakrájaná)
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • Soľ

Postup prípravy:

Pripravíme si grep. Ošúpeme a nakrájame na segmenty (aby sme v šaláte nemali biele časti). Segmenty z grepu stračíme v ruke a odstránime štavu do pohára. Pripravíme si avokádo. Prekrojíme na polovicu, vyberieme kôstku, ošúpeme a nakrájame na hrúbku cca 1 centimeter (alebo nakrájame tak, ako zvykneme).

Grep spolu s avokádom naaranžujeme na taniere podľa počtu porcií. Posypeme nadrobno nakrájanou červenou cibuľou a Ají panca. Ají panca môžeme použiť celé sušené, v takom prípade treba odstrániť jadierka a stopku a nakrájať nadrobno, prípadne môžeme použiť prášok z Ají panca. Vytlačenú štavu z grepov pomocou čajovej lyžičky rozlejeme na avokáda, aby nám nezhnedli. Podobne pokropíme šalát olivovým olejom, pridáme soľ (hlavne na avokádo). Hotovo, môžeme jesť.

Peruánci milujú kuracie mäso. Vyskúšajte si doma pripraviť nasledujúci recept na pečené kura s Ají panca.

  1. Pečené kura s Ají panca pastou

Ingrediencie:

  • Celé kurča
  • 2 polievkove lyžice pasty z mäty
  • 1 polievková lyžica pasta z Ají panca
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Štipka soli

Postup prípravy:

Najprv si pripravíme marinádu. V malej miske zmiešame pastu z mäty, pastu z Ají panca, pretlačený cesnak a soľ. Všetko spolu dobre premiešame. Pastu z Ají panca si môžeme pripraviť doma podľa receptu č. 1 alebo si ju už hotovú môžeme kúpiť. Neviem, či sa dá kúpiť pasta z mäty, ale ak nie, doma si ju ľahko pripravíme s pomocou mixéru a oleja.

Kurča pripravíme na pekáč. Marinádou potrieme celé kurča, potrieme aj vnútro. Necháme asi 40 minút odstáť, aby kurča nasiaklo marinádou. Čím dlhšie necháme kurča marinovať, tým sa jej chuť dostane hlbšie.

Kurča pečieme štandardne, v rúre pri 200 stupňoch Celzia, asi 1 – 1,5 hodinky. Podávame s prílohou a omáčkou podľa chuti.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?