Poznáte fialovú kukuricu?

Autor: Jan Milata | 6.6.2015 o 15:02 | Karma článku: 10,47 | Prečítané:  16590x

Čo? Fialová kukurica? To aj taká existuje? Áno. Navyše je nabitá látkami, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Zaraďuje sa medzi funkčnú potravinu. Najsýtejšia fialová farba, akú v prírode môžeme nájsť. 

Fialová kukurica je klasifikovaná ako funkčná potravina. Čo to vlastne znamená označenie funkčná potravina? Na prvý pohľad nie je žiadny rozdiel medzi bežnými a funkčnými potravinami. Vyzerajú rovnako, voňajú rovnako, chutia rovnako, tak v čom sa odlišujú? Podľa článku, ktorý bol uverejnený v časopise Food Today na konci roku 1999, sú funkčné potraviny bežné potraviny vyrobené tak, aby okrem tradičných a bežných zložiek výživy obsahovali i zložky s výzhamnými zdravotnými účinkami. Čo to ale pre nás, konzumentov znamená? Všetky potraviny, označené ako funkčné, priaznivo ovplyvňujú jednu alebo viac telesných funkcií a tento priaznivý účinok sa dá očakávať vtedy, ak tieto potraviny tvoria súčasť našej bežnej stravy.

Funkčné potraviny. Ako rozoznáme funkčné potraviny od tých bežných? Nie sú špeciálne označované, avšak na obale musí byť nutričná hodnota výrobku. Väčšinou sú to ale mliečne výrobky s probiotickými kultúrami, rastlinné maslá, obsahujúce vitamíny, nápoje obohatené o vitamín C, soľ s pridaným jódom, cereálie s vlákninou, chlieb s pridanými olejnatými semienkami a pod. Funkčné potraviny nie sú žiadne medikamenty, ani výživové doplnky. Nemožno ich považovať za zázračný liek na odstránenie zdravotných problémov. Ich zaradením do svojho jedálnička prispejeme k vyváženej strave a podpore zdravého životného štýlu.

Vráťme sa ale k fialovej kukurici. Prečo ju zaraďujeme medzi funkčné potraviny? Je to kvôli jej obsahu fenolov a antokyanínu, ktorým je táto kukurica priam nabitá. Prirátajme k tomu ešte aj obsah antioxidantov, ktorý je vyšší ako v čučoriedkach. Všimnúť si to môžeme už pri pohľade na jej sýtofialovú farbu, ktorá je asi najsýtejšia fialová aká v prírode existuje. Práve za túto farbu je zodpovedný antokyanín.

To, aby sme potravinu mohli označiť za funkčnú, musia byť v prvom rade vedecké dôkazy. S fialovou kukuricou bolo uskutočnených viacero vedeckých štúdií. Ich zoznam nájdete na: https://scholar.google.sk/scholar?q=functional+food+purple+corn&hl=sk&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart&sa=X&ei=WNxyVcqKNYT4UvHGgvAB&ved=0CB8QgQMwAA

V jednej japonskej štúdii, uskutočnenej na potkanoch, vedci zistili, že potkany, ktoré boli kŕmené látkou C3G, čo je hlavný antokyanín, vykazovali významne nižšiu úroveň oxidácie. Takisto došlo k zníženiu hladiny cholesterolu o 16% v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Iné experimentálne štúdie, uskutočnené na zvieratách a ľuďoch ukázali, že zvýšená spotreba polyfenolov môže znížiť krvný tlak u pacientov s hypertenziou, môže znížiť zrážanlivosť krvi a zvýšenie celkovej antioxidačnej kapacity krvi. Fialová kukurica je bohatá na polyfenoly a pravidelný príjem tejto peruánskej rastliny by mohol byť prínosom pre ľudí, ktorí trpia vysokým krvným tlakom.

Ďalšia štúdia na potkanoch ukázala, že diét s C3G, teda antokyanínom významne potlačila akútny zápalový stav, spôsobený vysokou hladinou voľných radikálov a stimulovaním buniek imunitného systému.

V klinickej štúdii z roku 2003, v ktorej sa analyzovali účinky fialovej kukurice na obezitu a diabetes, boli porovnávané dve skupiny s kontrolnou skupinou. Obe skupiny prijímali stravu s vysokým obsahom tukov po dobu 12 týždňov. Jedna zo skupín navyše prijímala extrakt z „Kculli“. U tejto skupiny sa nevyvinula hyperglykémia, hyperinzulinémia a hyperlipidémia. Naopak u skupiny, ktorá neprijímala extrakt z fialovej kukurice, bol zaznamenaný nárast o viac ako 100% vo všetkých týchto parametroch.

Vedci z lekárskej fakulty Nagoya univerzity v Japonsku ukázali, že prírodné fialové farbivo, nachádzajúce sa vo fialovej kukurici, je schopné modifikovať rozvoj rakoviny hrubého čreva u potkanov.

Fialová kukurica alebo Zea mays, je odrodou sladkej kukurice, ktorú poznáme. Pochádza z peruánskych Ánd, kde ju volajú “Kculli” a dodnes sa tam pestuje. O jej pozitívnych účinkoch vedeli už civilizácie pred Inkami.  Z fialovej kukurice sa vyrába tradičný peruánsky nápoj Chicha morada alebo puding Mazamorra morada. Doporučujem ochutnať. Chicha morada je vynikajúci a osviežujúci nápoj. V Bratislave si na ňom môžete pochutnať v peruánskej reštaurácii. Fialovú kukuricu a výrobky z nej si môžete zakúpiť aj cez eshop, ktorý na Slovensku vznikol a predáva netradičné produkty z južnej Ameriky.

Svet sa rýchlo mení. Odkláňa sa od závislosti na chemických látkach smerom k zelenému životnému štýlu. K tomu patrí aj konzumácia zelených, zdravých potravín. Ľudia sa už naučili, že musia zobrať zodpovednosť za svoj zdravotný stav do vlastných rúk a zaradiť do svojho jedálnička aj produkty, ktoré im dokážu posilniť, upevniť zdravie a priniesť prospech v podobe dobrého trávenia, zvýšenej imunity, či iných pozitívnych zmien. Túto zmenu si všimol aj trh a objavuje sa čoraz viac obchodíkov so zdravými a biopotravinami. Vedci tiež nelenia a objavujú stale nové a nové plodiny, ktoré majú pozitívny účinok na ľudský organizmus.

 Prínosy konzumácie fialovej kukurice sú neodškriepiteľné. Výťažok z nej sa v súčasnosti pridáva do mnohých výrobkov, hlavne teda v USA. Ale už aj do Európy sa pomaly táto plodina dostáva, hlavne v podobe prášku. Dúfajme, že postupom času sa dostaneme aj k tomu, že si túto vzácnu plodinu budeme môcť kúpiť bežne v supermarkete.

Na záver ešte treba spomenúť aj fakt, že v Peru platí zákaz dovozu, produkcie a používania geneticky modifikovaných produktov.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?