Sladká Guave panela

Autor: Jan Milata | 5.6.2015 o 12:37 | (upravené 6.6.2015 o 14:51) Karma článku: 4,52 | Prečítané:  927x

Priaznivci južnej Ameriky a zvlášť Kolumbie určite vedia, čo je to panela. Kombináciou ovocia Guave a panely vznikla asi najpopulárnejšia sladkosť v Kolumbii. Bocadillo Guayaba - rýdzočervený sladký sendvič.

Včera som svojej kolumbijskej kamarátke ukázal Bocadillo Guayaba. Očká sa jej ihneď rozžiarili a vysypala zo seba niekoľko tradičných receptov. Gurmáni sa pri svojich potulkách gastronomickým svetom určite stretnú s naozaj veľmi zvláštnymi kombináciami jedál a chutí. Medzi takúto chuťovú zvláštnosť patria aj recepty, ktoré som sa dozvedel. Priznám sa, ešte som nejedol ani jeden z nich, ale entuziazmus, s akým mi o nich kamarátka rozprávala a výraz jej tváre pri predstave ako sa "napcháva" empanadas alebo pečenými banánmi, plnenými sladkými kúskami Bocadillo Guayaba a syra, ma nenechali na pochybách, že to musí byť hotová extáza pre chuťové poháriky. Hneď sme sa aj dohodli, že pri najbližšej príležitosti si niektorý z týchto pokrmov pripravíme. 

Ešte predtým, ako vám tieto recepty prezradím, by som rád napísal zopár riadkov o tom, čo to vlastne je panela a Bocadillo Guayaba. 

 

Bocadillo Guayaba je maškrtou, ktorá pochádza z Kolumbie. Je to niečo ako husté želé, sladká tyčinka, kocka, sladký sendvič. "Bocadillo" doslova znamená sendvič. Táto sladkosť je vyrobená z dužiny ovocia Guave (alebo po španielsky Guayaba) a surového trstinového cukru, ktorý je spracovaný do kompaktných obdĺžnikov a nazýva sa "panela". Kolumbia patrí medzi najväčších producentov týchto sladkých obdĺžnikov. 

Tradične sa Bocadillo jedáva s kúskom syra. Nakrája sa na plátky. Výborne však chutí aj samotné ako sladký snack. Má pevnú konzistenciu, sýtočervenej farby. Za centrum výroby sa považuje kolumbijské mesto Vélez, v regióne Santander, kde sú aj veľké plantáže s guave. V tejto oblasti existuje okolo 130 tovární a 500 malých vidieckych výrobcov, ktorí Bocadillo distribuujú do rôznych častí sveta.

Ako sa Bocadillo pripravuje? Podobne ako iné džemy a želé. Guave sa najprv umyjú a ošúpu. Potom sa rozmačkajú na kašu, odstránia sa semienka. Takto pripravená kaša z guave sa varí vo vode spolu s panelou (surovým trstinovým cukrom), pri nízkej teplote, aj niekoľko hodín, až kým zmes nestuhne. Naleje sa do pripravených foriem (väčšinou obdĺžnikových) a nechá sa vychladnúť.

Tradične sa Bocadillo vyrába do blokov 5x3x2 cm. Kocky sú balené v banánových listoch, ale pre Európu sú prístupné balenia len v plastovej fólii.

V roku 2006 bol Bocadillo nominovaný na kultúrny symbol Kolumbie.

Pozrite si video, ako sa vo fabrike Bocadillo vyrába. Video je v španielčine.

 

Nielen Kolumbia, ale celá južná Amerika rada mixuje sladké chute so syrom. Existuje veľa receptov, v ktorých túto kombináciu nájdete. Najčastejšie sa syr kombinuje s Dulce de leche, ovocným džemom, čerstvým ovocným sirupom alebo sladkou guava kockou (bocadillo Guayaba). Pre nás to je skutočne zvláštna kombinácia.

Začnime jedlom, ktoré sa volá Empanadas de Bocadillo Guayaba y Queso, teda empanadas so sladkým guave sendvičom a syrom. 

Empanadas je typické juhoamerické pečivo. Nevzniklo však v južnej Amerike, na tento kontinent ich priniesli španielski konkvistádori z Galície. Empanadas sú vyrobené z múky, droždia a vody. Cesto sa napln, preloží a môže sa piecť alebo vyprážať. Plnka môže byť sladká, mäsová, zeleninová, aká vás len napadne. 

 

 

Recept č. 1

Jednohubky Bocadillo Guayaba so syrom

Inšpiráciou pre vznik Empanadas s bocadillo Guayaba boli tradičné jednohubky Bocadillo so syrom, ktoré sa pripravujú naozaj veľmi ľahko. Stačí kúsok čerstvého slaného syra (prípadne mozarella) a kúsok Bocadillo Guayaba. Napichneme na špáratko a je to. Nič zložité, ale tá kombinácia syra a sladkého Bocadillo... naozaj zaujímavé.

 

Recept č. 2

Empanadas s bocadillo Guayaba a syrom

Najprv si pripravíme cesto na samotné Empanadas.

Ingrediencie na prípravu cesta (cca 12 porcií):

2 a ¼ šálky polohrubej múky (môžete nahradiť bezlepkovou múkou)

1 čajová lyžička soli

1 štvrťka masla, nakrájaná na tenšie kúsky

1 vajce

1/3 šálky vody

1 polievková lyžica octu

Postup prípravy:

Do misky nasypeme múku, soľ, pridáme maslo a rukami rozmiešame. Do druhej malej misky rozbijeme vajce, pridáme vodu, ocot a s vidličkou rozmiešame. Pridáme do misky s cestom a rozmiešame. Zmes vyklopíme na pomúčenú dosku a hnetieme až kým sa nám vytvorí kompaktné cesto. Zabalíme do fólie a necháme odpočinúť asi na hodinku na chladné miesto. Potom cesto vyvaľkáme na tenko a vykrajujeme kruhy alebo nakrájame na štvorce. 

Ingrediencie na prípravu Empanadas plnených Bocadillo Guayaba a syrom:

12 kúskov empanadas cesta, ktoré sme si pripravili v prvom kroku (môžu byť kruhy alebo štvorce)

450gr mozzarella syra

220gr Bocadillo Guayaba, nakrájané na kúsky

1 vajce

1 lyžica vody

Cukor na ozdobu (môže byť aj vanilkový)

Postup prípravy:

Príprava je veľmi jednoduchá. Máme pripravených cca 12 ks empanada diskov (alebo štvorcov). Do ich stredu umiestnime kúsok syra a kúsok Bocadillo Guayaba. Do pohára rozbijeme vajce a primiešame lyžicu vody. Vajíčkom natierame konce empanadas. Potom empanadas preložíme tak, aby zakryli obsah. Vidličkou pritlačíme konce, aby sa empanadas zalepili. Vrchnú časť empanadas ešte potrieme zvyškom vyjíčka, čo im dodá zlatistú farbu po upečení. Môžeme ešte vrch posypať cukrom. Na plech položíme papier na pečenie (alebo vymastíme plech a posypeme múkou, aby sa nám nepripiekli) a uložíme naňho všetky pripravené empanadas. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Empanadas pečieme asi 20 minút, až kým nebudú zlatisté.

Druhou možnosťou je Empanadas vypražiť v oleji na panvici alebo vo fritéze. Podávame teplé. Syr a Bocadillo Guayaba vnútri empanadas sa krásne roztečú.

Pozrite si video recept na Empanadas s Bocadillo (v španielčine). Nie je to presný recept, ako ho tu popisujem, ale pre vizualizáciu postupu stačí.

 

Recept č. 3

Pečené banány s bocadillo Guayaba a syrom

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať banány, určené na pečenie, takzvané Plantains. Vyzerajú ako banány, sú z rovnakého rodu ako banány, ale nie sú to banány, aké poznáme. Neobsahujú toľko vody, ani cukru. Používajú sa ako zelenina. Dostať ich už aj u nás, no bohužiaľ nie všade. 

Plantains sa jedia sa na rôzne spôsoby, pripravujú sa z nich rôzne jedlá a kombinujú sa naozaj s nezvyčajnými ingredienciami. Jednou z takýchto neobvyklých kombinácií je aj tento recept na pečené banány so sladkým Bocadillo a syrom. Je to zmes asi toho najpopulárnejšieho, čo v Kolumbii nájdete. Banánov, syra a Bocadillo Guayaba.

Ingrediencie na 4 porcie:                                   

4 veľmi zrelé banány na pečenie – plantains

1 lyžica rozpusteného masla

4 kúsky Bocadillo Guayaba

4 kúsky mozzarella syr

Postup prípravy:

Rúru zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Odrežeme koniec banánu a olúpeme. Položíme ich na plech. Nožom narežeme stred banánu po celej dĺžke (pozor, neprekrojíme úplne). Potrieme rozpusteným maslom a pečieme 30-40 minút. Po dopečení vyberieme z rúry, do stredu vložíme kúsky Bocadillo Guayaba a syra. Takto naplnené banány vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 10 minút, až kým sa Bocadillo a syr nerozpustia.

Recept na prípravu je veľmi jednoduchý, ale pripájame aj video návod v španielčine

 

Recept č. 4

Roscón de Bocadillo – plnené sladké pečivo s Bocadillo Guayaba

Roscon de Bocadillo je typickým kolumbijským dezertom, pripravovaným v domácnostiach, či reštauráciách.

Ingrediencie:

2 a ¼ čajovej lyžičky droždia

200 ml teplej vody

4 hrnčeky múky

Štipka soli

½ šálky cukru (prípadne náhrady cukru v podobe xylitolu)

½ šálky rozpusteného masla

1 lyžička vanilkového extraktu

3 vajcia

200gr nakrájaného Bocadillo de Guayaba

Postup prípravy:

Do malej nádoby nalejeme 4 polievkové lyžice teplej vody. Voda by mala byť horúca, ale nie vriaca. Asi tak, aby ste do nej mohli ponoriť prsty a nepopálili sa. Pridáme polovicu z cukru (1/4 šálky) a droždie a premiešame. Počkáme asi 10 minút.

Do väčšej misky dáme múku, soľ, zvyšok cukru, vodu a pridáme zmes vody a droždia, ktoré sme si v prvom kroku pripravili. Zmes dôkladne vymiešame buď rukou alebo strojom na prípravu cesta. Pridáme ešte vanilkový extrakt, maslo a 2 vajíčka. Dôkladne premiešame a vytvoríme cesto. Dosku alebo kuchynskú linku vysypeme múkou a cesto ešte rukami spracujeme, asi 8-10 minút.

Keď je cesto pripravené, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odpočinúť asi 2 hodinky.

Po odpočinutí si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Z obidvoch častí vyformujeme hladkú dlhú šnúru. Potom pomocou valčeka každý kus rozvaľkáme do dlhého obdĺžnika. Nakrájané kúsky Bocadillo Guayaba umiestnime do stredu a cesto zrolujeme. Konce spojíme a vyformujeme kruh. Takto máme pripravené dva chleby Roscón.

Roscón položíme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme a necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste. Potom pomocou nožníc urobíme do cesta čiary, vzdialené od seba asi 1 a pol palca.

Rúru si predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Vrch chlebov Roscón potrieme vajíčkom a rozpusteným maslom. Pečieme asi 20 minút, až pokiaľ vrch nie je do zlatista. Po dopečení ešte môžeme dozdobiť navrch cukrom. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Pre vizuálnu ukážku pripájame aj video návod v španielčine

Tak a to je všetko. Dúfam, že sa mi podarí niekoho inšpirovať k tomu, aby si niektorý z týchto receptov pripravil. Ja sa chystám na tie pečené banány. Ak budete mať príležitosť, napíšte mi, ako vám chutilo.

P.S. Bocadillo Guayaba si môžete kúpiť už aj na Slovensku. Kuknite v googli.

Doplňujúca informácia, plantains - banány na pečenie a vyprážanie môžete nájsť napríklad v Bratislave, v indickom obchode na Trnavskom mýte, zo zadnej strany Istropolisu, vchod do domu techniky, v suteréne. Bocadillo Guayaba nájdete na eshope www.lacomida.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.


Už ste čítali?